Olika typer av öl

on

Det finns tre stycken olika öltyper, varav 2 är vanligt förekommande och en är ovanligt och i det närmsta utrotningshotad…Dem 2 vanliga är underjäst och överjäst öl. Den utrotningshotade är spontanjäst öl och den kan ju faktiskt försvinna, för who cares?

Underjäst Öl:
95% Av den öl som drick i Sverige är underjäst. Sverige är inte unikt på något sätt, utan det är den vanligaste ölsorten i hela världen, utan tvekan. Vad är då en underjäst öl? Det är ofta en ljus öl, som vi ofta kallar för lager, pilsner osv…En stor stark helt enkelt. Men lager öl behöver inte vara ljus…just saying. Har du hör om Black lager?

Varför kallas den för underjäst öl? Helt enkelt för att jästen som man använder till denna ölsort sjunker till botten av jäskärlet då den arbetar. Ja, jäst arbetar. How about that?

Överjäst Öl:
Nu snackar vi IPA, eller ale i det stora hela, dessa öl är överjästa! Denna metod är också den äldsta. Dricker du en stout, en bitter, en porter en pale ale, en APA eller en IPA, så dricker du en överjäst öl. Överjäst öl jäser dessutom i rumstempraratur, vilket gör den till en populär öl bland hembryggare. Det kallas för överjäst öl för att jästen lägger sig på toppen av ölet då det jäst klart.

Spontantjäst öl:
Man hör ju redan på namnet att det här är inget för en svensk. Ölen börjar ju jäsa spontant! Vi är ju knappast spontana, så vi skiter i den här kategorin….

Lämna en kommentar